SYMBOL
CYFROWY ZAWODU
314403
CYFROWY ZAWODU
314403
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
| ||
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE |
Do wyboru jedna z poniższych kwalifikacji: |
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych |
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń |
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich |
SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych |
oraz obowiązkowa: |
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych |
OPIS ZAWODU |
Technik technologii żywności pozna tajniki produkcji artykułów spożywczych, dowie się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędzie niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących. Nauczy się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek, a także jak tworzyć dokumentację, dzięki której dany produkt będzie można eksportować do innych krajów. |
KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI |
Technik technologii żywności potrafi:
|
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA |
Jako technik technologii żywności będziesz mógł podjąć pracę w przedsiębiorstwie zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych, laboratorium dokonującym analizy i oceny żywności. |