I Kongres Piekarstwa. Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością.

W dniach 23-24 września 2025 roku odbył się w Poznaniu I Kongres Piekarstwa, którego motywem przewodnim była sentencja „Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością”.  Wydarzenie, którego partnerem był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich, odbyło się w ramach projektu „Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa”, dofinansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności. Organizatorem głównym imprezy była Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu we współpracy z Miastem Poznań, Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej oraz Uniwersytetem Ekonomicznym. W trakcie wydarzenia odbyły się wykłady oraz panele dyskusyjne prowadzone przez zaproszonych gości ściśle związanych z branżą piekarską, edukacją zawodową oraz nowoczesnymi technologiami wspierającymi rozwój rzemiosła, ekspertów z dziedziny piekarstwa oraz praktyków rzemiosła. Kongres okazał się doskonałą okazją do nawiązania partnerstw na rzecz rozwoju kształcenia zawodowego oraz wymiany doświadczeń pomiędzy osobami, dla których podnoszenie kwalifikacji przez przedstawicieli branży piekarskiej jest niezwykle ważne. Mistrzowie piekarstwa, przedsiębiorcy i innowatorzy podzielili się wiedzą na temat najnowszych rozwiązań technologicznych i marketingowych, które pomagają rozwijać branżę w dynamicznie zmieniającym się świecie. Szczegółowy program wydarzenia znajduje się pod poniższym linkiem.

Przejdź do treści